Afscheidsfotografie

Het vastleggen van de liefdevolle momenten bij verlies

Afscheidsfotografie

Het vastleggen van de liefdevolle momenten bij verlies

Afscheid is niet alleen verdriet, maar vooral liefde

Ons leven lang maken we foto's van geboorten, verjaardagen, trouwerijen. Dit zijn bijzondere levensmomenten. Ook het einde van het leven is zo'n bijzonder levensmoment. De dood is een ondergeschoven kindje. Alles mag er altijd zijn, behalve de dood. Terwijl je juist op zo'n dag iemand eert en stilstaat bij het leven.

De dagen van het afscheid en ook de dagen daarvoor, leef je in een roes. Terwijl er zoveel gebeurt. Er zijn zoveel momenten, die dan langs je heen gaan. Door juist die momenten vast te leggen, kan het een hulpmiddel zijn om later in gesprek te gaan. Om het verlies te verwerken. Wanneer je de woorden niet kunt vinden om er over te praten, spreken beelden meer dan 1000 woorden.

Met afscheidsfotografie krijg je een blijvende herinnering van hoeveel liefde en verbinding er was. Afscheid is niet alleen verdriet, maar vooral liefde.

DSC_2159

Wat houdt afscheidsfotografie in?

Elk afscheid is weer anders. Dus elk beeldverslag geeft ook weer andere beelden. Het feit is, ik leg jullie afscheid vast, jullie liefde voor diegene die jullie enorm gaan missen.

Bij afscheidsfotografie, fotografeer ik alleen de onderwerpen welke jullie aangeven. Ik hou jullie in de gaten en mocht het zo zijn, dat ik iets fotografeer of dat ik iets doe wat jullie niet wensen, kunnen jullie dat aangeven met een simpel gebaar.

Tijdens deze hectische dagen, de dienst, gaat de tijd zo snel en zul je door je verdriet niet alles meer herinneren. Hoe mooi is het dan dat je na afloop een tastbare herinnering hebt?

Met de uiterste zorg worden de beelden bewerkt tot een prachtig geheel, een beeldverhaal van de dag. Zodat ook anderen die niet bij het afscheid aanwezig waren een goed beeld ervan kunnen krijgen.

Hieronder geef ik je een indruk hoe een beeldverslag eruit kan zien. Tevens kun je luisteren wat afscheidsfotografie een van mijn klanten heeft gebracht.

Keurmerk Afscheidsfotograaf
Op 17 september 2023 heb ik het ‘Keurmerk Afscheidsfotograaf’ in ontvangst mogen nemen. Het keurmerk bewijst dat ik op professionele wijze te werk ga. Want het durven bewegen in de intimiteit, dichtbij en tegelijkertijd op afstand van de verliessituatie, vergt kennis, begrip en inlevingsvermogen. Daarbij is communicatie met mensen in rouw ontzettend belangrijk en moet je goed weten hoe de camera werkt in lastige lichtsituaties.

Daarnaast heb ik de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf succesvol afgerond en ben ik aangesloten bij de coöperatie Afscheidsmomenten. Dat houdt in dat er altijd een vervanger is, mocht ik onverwachts niet kunnen fotograferen op de dag van het afscheid.
 

Indruk van een afscheidsreportage

Luister hieronder naar de ervaring van Gerda. Dit verhaal vertelt wat het met je kan doen. De foto's van de reportage staan eronder om je een beeld ervan te geven.

Het is de liefde die ons warme herinneringen geeft

Werkwijze

Ik vind het belangrijk af te stemmen met elkaar waar jullie behoeftes liggen. Op welke dagen willen jullie dat ik kom? Welke belangrijke momenten willen jullie vastgelegd hebben?

Wat komt er altijd veel bij kijken als iemand overlijdt. Zodra jouw dierbare is overleden, neem je contact op met me. We hebben dan telefonisch overleg en het liefst kom ik zo snel mogelijk naar jullie toe.

Graag ontvang ik de rouwkaart en het draaiboek (via de uitvaartleider) zodat ik me goed kan voorbereiden.

Tijdens de dienst

Omdat het geen gewoonte is dat er tijdens een afscheid foto's gemaakt worden, word ik altijd kort geïntroduceerd. Dit voorkomt onbegrip bij de aanwezigen. De uitvaartbegeleider kan dan zeggen: Het is de wens van de familie dat er vandaag foto's gemaakt worden.

Tijdens de dienst zal ik zo onopvallend mogelijk aanwezig zijn.

DSC_2159
afscheidsfotografie levensfotografie gediplomeerd blog schoolfotografie patricia petrick fotografie levensfotograaf afscheidsfotograaf west-friesland noord-holland hoorn venhuizen hem enkhuizen

Na de dienst | Herinneringsalbum

Naast de digitale bestanden vind ik het belangrijk dat er altijd een tastbare herinnering overblijft. Een prachtig vormgegeven album die herinneringen met liefdevolle momenten levend houdt. Digitale bestanden kunnen 'corrupt' raken. Ouderwets een album doorbladeren is nog altijd vele malen waardevoller. Een album pak je er snel bij en wordt vaak jaren erna nog ingekeken.

Wat je standaard krijgt is een mini album.

Prijzen

Pakket 1

€ 797,-
 • Telefonisch en of persoonlijk contact
 • 3 uur fotografie tijdens afscheidsdienst
 • Zorgvuldig selecteren en bewerken van de foto's (6 uur)
 • Preview via mail binnen 7 dagen
 • Fotoboekje met 8 foto's t.w.v. € 65,-
 • USB stick met foto's
 • Online slideshow (2 maanden beschikbaar)

Pakket 2

€ 997,-
 • Telefonisch en of persoonlijk contact
 • 6 uur fotografie (waarvan 3 uur afscheidsdienst en 3 uur nader in te vullen)
 • Zorgvuldig selecteren en bewerken van de foto's (6 uur)
 • Preview via mail binnen 7 dagen
 • Fotoboekje met ongeveer 15 foto's t.w.v. € 185,-
 • USB stick met foto's
 • Online slideshow (2 maanden beschikbaar)

Extra wensen zijn altijd bespreekbaar

Lieve woorden

Prettig overleg vooraf, prima afspraken gemaakt en goede nazorg. Komt afspraken na.  

Wij konden duidelijk aangeven wat we wel en niet wilden en dat werd gerespecteerd door Patricia 

Ik heb nauwelijks gemerkt dat Patricia tijdens het afscheid foto’s maakte en dat vond ik plezierig.

Ik zou Patricia aanbevelen. Je bent een talent. Ik wens je alle succes in je verdere ontwikkeling en loopbaan als fotograaf. 

Wij moesten toch wel even een drempel over (een fotograaf bij een begrafenis…) achteraf bezien is dat door de opstelling van Patricia helemaal niet nodig geweest. 

Zeer verzorgde rapportage en uitvoering op USB-stick. Foto’s zijn origineel, vanuit bijzondere standpunten genomen. 

Het vast leggen van de uitvaart, reportage zou ik iedereen adviseren. Mensen met kleine kinderen, familie in het buitenland en soms bij dementie.

Een foto zegt meer dan 100.000 woorden.

Uitvaarten zijn niet altijd verdrietig, er wordt ook zoveel gelachen. Er zijn heel veel momenten die vastgelegd kunnen worden. Het verloop van de dag. Kleine details. Alle emoties, het kleine jongetje dat zit te gapen in de kerk van de verveling. De bloemen, het kaartje wat eraan zit, de tekeningen op de kist. 

Contact

Heb je toch nog vragen, bel of mail me gerust.